Γράφει ο Κλεισθένης.
Σαν απλός πολίτης αναρωτιέμαι ακούγοντας τους πολιτικούς μας ταγούς ότι πρέπει πάση θυσία να βγούμε στις αγορές για δανεισμό.
Η επερχόμενη αναδιάρθρωση (χρεοκοπία) ξορκίζεται και η προσπάθεια του οικονομοπολιτικού συστήματος να φοβίσει τους πολίτες για τα δεινά μιας πιθανής (για πολλούς σίγουρης) αναδιάρθρωσης του χρέους βρίσκεται σε εξέλιξη.
Δίνουν γη και ύδωρ για να έχουμε την δυνατότητα δανεισμού σαν να μην είναι ο δανεισμός υπεύθυνος για το κακό μας το χάλι.
Η διαδικασία δανείζομαι για να ξεπληρώσω παλαιότερα δάνεια είναι ατέρμονη και καταστροφική.
Η αδυναμία αποπληρωμής του υπέρογκου και δυσβάσταχτου (για πολλούς ειδεχθούς) χρέους είναι σύμφωνα με τους οικονομολόγους αντικειμενική.
Οι δανειστές γνώριζαν όταν μας δάνειζαν ότι δεν επρόκειτο να εισπράξουν τα δανεικά, ο δανεισμός της χώρας εξυπηρετούσε άλλους σκοπούς. Αυτό τον δόλιο δανεισμό μπορούμε να αρνηθούμε να τον πληρώσουμε και ταυτόχρονα να εναντιωθούμε στην εξυπηρέτηση των σκοπών του δόλιου δανεισμού μας.
Υπάρχουν και παραδείγματα περασμένων εποχών και άλλων κρατών.
Η επιμονή της κυβέρνησης να αρνείται ότι θα γίνει αναδιάρθρωση ή αναδιαπραγμάτευση του τρόπου πληρωμής του χρέους με ταυτόχρονο «κούρεμα» μας κάνει να αναρωτιόμαστε. Τι επιδιώκει;;;; ποιον εξυπηρετεί;;;;;;
Γιατί παρατείνεται η αβεβαιότητα;;;;;; ποιος εξυπηρετείται;;;;;;;
Τι σημαίνει ότι εξωτραπεζικοί αγοράζουν κρατικά ομόλογα;;; ποιοι και γιατί;;;;;
Ένα βασικό της επιχείρημα είναι ότι δεν θα υπάρχουν λεφτά για μισθούς και συντάξεις. Πρώτο ψέμα. Τα οικονομικά στοιχεία τους διαψεύδουν. Τα έσοδα του κράτους αν αφαιρεθούν οι υποχρεώσεις εξόφλησης των δανείων είναι υπεραρκετά.
Άλλο επιχείρημα είναι ότι για πολλά χρόνια δεν θα μπορούμε να δανειζόμαστε απ’ τις αγορές. Το ερώτημα είναι αμείλικτο. Γιατί πρέπει σώνει και καλά να δανειστούμε ξανά συνεχίζοντας στον φαύλο κύκλο;;;;;;; Μας απαντούν ότι χρειαζόμαστε τα δάνεια για την ανάπτυξη. Το πώς χρησιμοποιήθηκαν τα δάνεια που πήραμε μέχρι σήμερα δεν μας δίνει και μεγάλη αισιοδοξία για το πώς θα χρησιμοποιηθούν και στο μέλλον. Δεν θέλουμε ξανά δάνεια.
Προσπαθούν να μας πείσουν ότι αναζητούν επενδύσεις απ’ το εξωτερικό. Αν δεχτούμε ότι η ανάπτυξη θα γίνει μ’ αυτό τον τρόπο τότε τι χρειάζονται τα δάνεια. Η ΔΕΗ γιγαντώθηκε πριν λίγες δεκαετίες με τα περίφημα ομολογιακά δάνεια που έπαιρνε απ’ τους Έλληνες πολίτες, γιατί μια τέτοια τακτική δεν είναι σήμερα εφαρμόσιμη;;;;
Υπάρχουν περί τα 600 δις ευρώ σε καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία, γιατί δεν επιδιώκουν τον επαναπατρισμό τους;;;;;;;
Γιατί δεν μειώνουν την φορολογία των νέων επιχειρήσεων για πχ πέντε χρόνια έτσι ώστε να δελεάσουν κάποιους να επενδύσουν ;;;;;;;
Γιατί δεν συνδέουν απ’ ευθείας την φορολογία με τις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργήσει μια επένδυση;;;;;;
Τα περί αθέμιτου ανταγωνισμού δεν πείθουν κανένα.
Γιατί δεν ψηφίζουν ένα απλό φορολογικό σύστημα με ορίζοντα εικοσαετίας;;;;;; Τι χρειάζεται η πολυνομία και οι δαιδαλώδεις διατάξεις που ισχύουν σήμερα;;;;;; ποιον εξυπηρετούν;;;;;
Θα μπορούσε κάποιος να παραθέσει μια πλειάδα ερωτημάτων.
Εκείνο που βγαίνει σαν συμπέρασμα είναι ότι δεν θέλουν και δεν μπορούν. Η πολιτική έχει υπερκεραστεί απ’ την τεχνοκρατία και η διακυβέρνηση έχει περιέλθει στην τραπεζοκρατία.
Κανείς δεν μπορεί να έχει ανάπτυξη αν είναι χρεωμένος και κάποιοι εντός και εκτός δεν θέλουν να αναπτυχθούμε. Ποιοι;;;;; Γιατί;;;;;;
Ανήμποροι να αντιδράσουμε παρακολουθούμε τα γεγονότα με σκυμμένο το κεφάλι χωρίς ελπίδα και χωρίς όραμα. Καθένας κλεισμένος στο «καβούκι» του, βυθισμένος στα προβλήματά του.
Αυτοί που έπρεπε να δώσουν τις αρμόζουσες λύσεις δυστυχώς είναι πολύ κατώτεροι των περιστάσεων.
Να ‘χουμε τουλάχιστον υγεία για να παρακολουθήσουμε μέχρι που θα φτάσει ο κατήφορος της χώρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου