Ειρηνική διαδήλωση και Προβοκάτσια

Απαραίτητο στοιχείο για την επιτυχία της Ελεύθερης Κυριακής είναι η ειρηνική διάθεση και  όχι η χρήση βίας. Σκοπός μας είναι να συμμετέχουν όλοι ανεξαιρέτως, σε όποια ηλικιακή ή κοινωνική ομάδα κι αν ανήκουν, ώστε να μπορέσει να εκφραστεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των πολιτών. Επιθυμούμε τη συμμετοχή όλων: από οικογενειάρχες με τα παιδιά τους και νέους μέχρι ηλικιωμένους, ώστε να γίνει ξεκάθαρος ο γνήσιος λαϊκός χαρακτήρας της διαμαρτυρίας.

Η βία δεν είναι ούτε επιτρεπτή ούτε αναπόφευκτη.

Αυτό άλλωστε, ήταν ανέκαθεν το ζητούμενο από το σύστημα ώστε να αμαυρώνεται ο χαρακτήρας της διαμαρτυρίας από τα φερέφωνα των Μ.Μ.Ε. και να αποτρέπει τον κόσμο λόγω φόβου ή δυσπιστίας από την ενεργή συμμετοχή. Είναι γνωστό, πως ακόμη και ελάχιστοι μπορούν να μετατρέψουν μια συγκέντρωση σε πεδίο μάχης. Όταν λίγοι παρακρατικοί ή κουκουλοφόροι εισβάλλουν σε μία συγκέντρωση και ξεκινούν πράξεις βίας, η δίκαιη αγανάκτηση όσων υπερασπίζονται τον ειρηνικό χαρακτήρα αυτής, τους ωθεί να απαντήσουν με παρόμοιες βίαιες ενέργειες, οπότε η αναταραχή γενικεύεται και όλη η συγκέντρωση παρά τις αγαθές προθέσεις των συμπαριστάμενων διαδηλωτών και η διαδήλωση καταλήγει σε φιάσκο.

Η ενδεδειγμένη αντίδραση μόλις υποπτευτούμε φασαρίες, είναι να καθίσουμε κάτω και να προτρέψουμε και τους άλλους να κάνουν το ίδιο φωνάζοντας ρυθμικά «Αίσχος Αίσχος». Είναι πολύ εύκολο αν το κάνουν δέκα άτομα γύρω από τον πρώτο, να ακολουθήσουν αυτόματα και οι υπόλοιποι. Θυμηθείτε πόσο γρήγορα μια πορεία κάθεται κάτω συντονισμένα όταν κάτσουν έστω και λίγοι. Με αυτόν το τρόπο τους περιθωριοποιούμε. Διαχωριζόμαστε άμεσα από αυτούς, αφού οι μόνοι που στέκονται όρθιοι είναι οι ταραξίες που πλέον εκτίθενται σε κοινή θέα. Σε περίπτωση βιντεοσκόπησης του επεισοδίου, μπορούμε να αποδείξουμε ποιοι είμαστε εμείς και ποιοι είναι τα ταραχοποιά στοιχεία, προστατεύοντας τόσο την συλλογική προσπάθεια διαμαρτυρίας όσο και τους εαυτούς μας.

Λίγα άτομα που γνωρίζουν αυτή την τακτική, διασκορπισμένα στο πλήθος, αρκούν για να παρασύρουν και τους υπόλοιπους στην ορθή και τελικά, αποτελεσματική αυτή αντίδραση. Αν το σύνολο σχεδόν του πλήθους έχει γνώση αυτής της τακτικής, είναι βέβαιο ότι η προβοκάτσια δύσκολα θα πετύχει τον σκοπό της. Λόγω του χαρακτήρα της Ελεύθερης Κυριακής, είναι πολύ πιθανό κάποιοι «επιτήδειοι» να αποπειραθούν προβοκατόρικες ή απλά ακραίες ενέργειες. Αλλά η βαθμηδόν αύξηση των διαδηλωτών βοηθά στο να υιοθετηθεί η παραπάνω πολιτισμένη ενδεδειγμένη αντίδραση. Στην αρχή, επειδή θα είμαστε λίγοι, η ενημέρωση θα είναι εύκολη και η σταδιακή εξέλιξη της διαμαρτυρίας από Κυριακή σε Κυριακή  θα δημιουργήσει ένα σύνολο συμμετεχόντων πλήρως ενημερωμένων. Έτσι, όταν επιτύχουμε μια αξιοπρόσεκτη μαζικότητα συγκέντρωσης, άρα και υποψήφιο στόχο παρείσφρησης ταραχοποιών ή και προβοκατόρων, ευελπιστούμε ότι θα έχουμε προλάβει να ενημερώσουμε το πλήθος βοηθώντας το να επιδείξει ετοιμότητα ώστε να αντιμετωπίσει οτιδήποτε απειλήσει τον ειρηνικό χαρακτήρα της διαμαρτυρίας. Σε κάθε συγκέντρωση θα διανέμονται ενημερωτικά φυλλάδια τα οποία θα μπορεί να αναπαράγει ο κάθε ενδιαφερόμενος.

Δεν βρίζουμε, δεν δείχνουμε, δεν στοχοποιούμε κανένα.
Ο κοινός εχθρός είναι οι πράξεις βίας και όχι οι άνθρωποι.