Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2010

Και έτσι ξεκίνησε...

Η ιδέα για μία νέα μορφή αντίδρασης ακούστηκε αρχικά μέσα στα πλαίσια μίας μικρής παρέας και σύντομα βρήκε αρκετούς ανθρώπους που πίστεψαν στις δυνατότητες της και θέλησαν να βοηθήσουν ώστε να υλοποιηθεί. Πρόκειται για μία ειρηνική διαμαρτυρία στην οποία κάθε εβδομάδα πολίτες από οποιοδήποτε σημείο της χώρας συγκεντρώνονται στις πλατείες των πόλεων τους δηλώνοντας έτσι την απαίτησή τους για αλλαγή. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα νέο θεσμό στον οποίο κάθε Κυριακή οι φωνές των πολιτών θα ενώνονται με βάση τα κοινά αιτήματα που θα προβάλλονται, αντί να διασπώνται εξαιτίας των διαφορετικών κομμάτων που ψηφίζει ή ιδεολογιών που ασπάζεται ο καθένας.

Τα πλεονεκτήματα μίας τέτοιας διαμαρτυρίας έγιναν άμεσα αντιληπτά από όλους. Πρόκειται για μία διαμαρτυρία “επί της ουσίας”. Αν πράγματι όλοι συμφωνούμε ότι υπάρχουν σημαντικά και επείγοντα προβλήματα αυτή τη στιγμή στον τόπο μας, ο χωρισμός μας σε κομματικά και ιδεολογικά στρατόπεδα όχι μόνο είναι περιττός αλλά μας εμποδίζει από το να εκφράσουμε την απαίτησή μας για αλλαγή μαζικά. Επίσης, το γεγονός ότι η διαμαρτυρία αυτή δε θα γίνεται σε κάποιο κεντρικό σημείο, αλλά σε πλατείες οπουδήποτε στη χώρα, δίνει τη δυνατότητα σε ανθρώπους από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και από την Κέρκυρα μέχρι τη Ρόδο να ενώνουν κάθε εβδομάδα τις φωνές τους προς ένα κοινό σκοπό. Έχοντας καταρρίψει λοιπόν κομματικούς και γεωγραφικούς περιορισμούς, γίνεται ξεκάθαρο ότι οι δυνατότητες μίας τέτοιας διαμαρτυρίας είναι τεράστιες.

Για μερικές εβδομάδες, κάθε Κυριακή διοργανώνονταν συζητήσεις γύρω από την παραπάνω ιδέα και την υλοποίησή της. Κάθε εβδομάδα νέα πρόσωπα εμφανίζονταν στις συζητήσεις, εξέφραζαν τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους, παρουσίαζαν νέες οπτικές και κάναν προτάσεις. Μετά από λίγο, ο χαρακτήρας αυτής της διαμαρτυρίας είχε πλέον οριοθετηθεί επακριβώς και για όνομα της πρωτοβουλίας είχε επιλεχθεί το Ελεύθερη Κυριακή. Το μόνο που έμενε ήταν να τεθεί σε εφαρμογή.

Η ιδέα πίσω από την Ελεύθερη Κυριακή ήταν κομψή αλλά όχι απλοϊκή. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει οποιοσδήποτε επιθυμεί να συμμετάσχει είναι να παρευρίσκεται κάθε εβδομάδα την προκαθορισμένη ώρα στην πλατεία της πόλης του και επίσης να βοηθήσει όσο μπορεί στη διάδοση της ιδέας. Δεν υπάρχουν περισσότερες ευθύνες και αρμοδιότητες για να κατανεμηθούν. Επίσης, από τη στιγμή που η διαμαρτυρία οργανωθεί μία φορά, η ύπαρξη κάποιου οργανωτικού φορέα είναι περιττή, αφού η συνέχιση της προσπάθειας κάθε επόμενη Κυριακή έγκειται αποκλειστικά στην συμμετοχή του κόσμου. Πρόκειται δηλαδή για μία άναρχη, καθαρά λαϊκή διαμαρτυρία στην οποία ο κάθε πολίτης δηλώνει άμεσα και ξεκάθαρα την αντίθεση του στα μέτρα της κυβέρνησης, μακριά από τον οποιοδήποτε κομματικό χαρακτηρισμό ή την υποστήριξη οποιουδήποτε προσωπικού συμφέροντος.

Πέρα όμως από τα παραπάνω, η πρωτοβουλία αυτή έχει και ένα βαθύτερο στόχο. Η Ελεύθερη Κυριακή είναι μία προσπάθεια αλλαγής συνείδησης των Ελλήνων πολιτών. Είναι μία προτροπή προς ενεργή συμμετοχή στα κοινά. Είναι μία υπενθύμιση προς τους εαυτούς μας ότι δεν είμαστε αδύναμοι μπροστά στις εξελίξεις. Είναι μία ευκαιρία για να εκφραστεί ο κάθε πολίτης, να συμμετάσχει στο δημόσιο διάλογο που απαιτείται για να βρεθούν λύσεις και να θυμηθεί πως είναι η αίσθηση της ενεργής συμμετοχής που είναι το θεμέλιο της πραγματικής δημοκρατίας.


Τελικώς η ιστορία θα κρίνει αν αυτή η προσπάθεια θα είναι επιτυχημένη. Ακόμα όμως και αν δεν είναι, εμείς θα ξέρουμε ότι δεν μείναμε άπραγοι και τουλάχιστον προσπαθήσαμε να κάνουμε κάτι προς τη σωστή κατεύθυνση. Θεωρούμε ότι είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για τη χώρα μας και ελπίζουμε η προσπάθειά μας να βρει υποστηρικτές σε όλη την Ελλάδα.

Καλή μας αρχή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου